Ontdek het Sieraad van Drenthe

Op de Kloeten 2017

Logo Dorpsbelangen 150Folklorefestival "Op de Kloeten"

Zondag 23 juli 2017 van 10 tot 17.00 uur

Een dag om nooit te vergeten. In een van de mooiste stukken van Exloo wordt een wervelend programma geboden van wat nog echt oud Drents is.

 

 

Een dag om nooit te vergeten. In een van de mooiste stukken van Exloo wordt een wervelend programma geboden van wat nog echt oud Drents is.Veel om zelf te doen en te ervaren hoe dingen vroeger gingen.
Ook voor kinderen valt er veel te beleven.

Een kleine greep uit het programma:
Klederdracht en volksdansen
Met uitleg over en show van de klederdracht
Beroepen van vroeger
Zoals ze destijds in een Drents dorp werden uitgeoefend
Oude tractoren in actie
Met uitleg over de werktuigen van vroeger
Stoom
Grote stoommachines in actie
Kinderspelen uit grootmoeders tijd
Wie kan er nog tollen of hoepelen?
Werken met paarden op het land
Gras maaien, rogge oogsten,
werken met de mallejan
rondrit met paardentram
Muziek uit grootmoeders tijd
Goede horeca voorzieningen

ODK  15 JULI 2012 040

Met oude landbouwwerktuigen, trekkers en paarden werden demonstraties gegeven van het oogsten zoals men dit vroeger deed. Unieke oude stoommachines waren aanwezig. Waaronder een lintzaag die de hele dag in werking was. Kleine stoommachines met daar achter karretjes vol met publiek reden doorlopend af en aan. Uniek was een oud kermisorgel uit 1872. Deze is gerestaureerd door de heer van Loon. Hij rijd samen met zijn Sint Bernhardhond in een oude “Mercedes Benzz” door Europa. Zo laat hij zijn paradepaardje overal horen en zien. De brandweer was aanwezig met 12 verschillende oude brandweerauto’s. De kinderen mochten zelfs even spuiten met een brandslang. Verder stonden er oude trekkers, auto’s, bromfietsen en fietsen in Exloo. Een historische fietsvereniging reed gezellig achter elkaar aan over het terrein. Er zijn veel demonstraties gegeven door oude ambachtslieden zoals een stoelenmatter, rietdekker, borstelmaker etc. Jonge spinsters en karnsters hebben laten zien hoe leuk het is om dit oude beroep te beoefenen. Speciaal voor het eerste lustrum zijn kleine kaasjes gemaakt. Met een prachtige Folklorefoto erop werden deze aangeboden. De geur van “knieperties en joskoeken” trok over het publiek. Net zo als de geur uit de oude houtoven. De warme broden die uit de houtoven kwamen werden gelijk geproefd. De Hondsrugzangers en dweilorekest “Dinges” zorgden voor de muzikale klanken. Theatergroep “Goet ende Fyn” brachten prachtige oude kinderliedjes ten gehore. De kinderen konden zich vermaken met oude spelen en potten bakken. In een echt schoolklasje van vroeger werden korte lesjes gegeven. Op het “Rondbargie” zat een verhalenvertelster. De kinderen zaten met open mond naar haar mooie Drentse verhaaltjes te luisteren. De “Schaopendansers” en de gastdansgroep “Dockumer skotsploech” zwierden er vrolijk op los. Radio Emmen heeft een leuk live verslag uitgebracht vanaf het terrein. De veldwachter en marechaussee reden op een historische fiets om zo een oogje in het zeil te houden. Ze hadden hierbij assistentie van een oude postbode. Gezien de goede sfeer aws het niet nodig om in actie te komen. Dorpsbelangen Exloo is er in geslaagd om het publiek een zeer gevarieerd programma aan te bieden tijdens het eerste lustrum. Om een activiteit van een dusdanig grote omvang te organiseren zijn veel vrijwilligers nodig. De vereniging verkeerd in de gelukkige situatie dat er altijd veel vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Mede hierdoor was het weer mogelijk dat het publiek de hele dag heeft mogen genieten van een prachtig mooi programma tijdens het Folklorefeest “ Op de Kloeten.”

ODK  15 JULI 2012 077

Logo Dorpsbelangen 150

 

 

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo