Stichting Schaapskudde Exloo

De schaapskudde hoort bij Exloo

De schaapskudde in Exloo vormt een belangrijk onderdeel van het toeristische imago van de gemeente Borger-Odoorn en in het bijzonder van het dorp Exloo. In 1960 nam de gemeente de kudde over van scheper Steenbergen. Nu zorgt de Stichting Schaapskudde Exloo er voor dat de schaapskudde een kenmerkend beeld blijft in Exloo.
Niet alleen voor de gemeente, het dorp en de toeristen is de kudde belangrijk, maar ook wordt zo een van de mooiste heidevelden in Europa, het Molenveld, in stand gehouden.

De geschiedenis van de schapen en hun relatie tot natuurbeheer en milieu worden in het Schapeninformatiecentrum, naast de schaapskooi, informatief en attractief uit de doeken gedaan. De toegang is gratis!

U kunt de kudde steunen als sponsor of donateur, maar u kunt ook een schaap adopteren.
Informatie: www.schaapskuddeexloo.nl.
Openingstijden infocentrum: vanaf paas- tot herfstvakantie dagelijks van 10.00-18.00 uur. Daarbuiten alleen in de weekenden en ook in de schoolvakanties dagelijks. Vertrektijd van de kudde is om 11.00 uur en terugkomst om 17.00 uur.

Waarom de kudde moet blijven? Alle kuddes in Drenthe – ook de kudde van Exloo – zijn te scharen onder de cultuurhistorische elementen in de provincie Drenthe. Gezien de vele jaren (al meer dan 60 jaar), dat de kuddes het cultuurlandschap van Drenthe begrazen, kun je spreken van het cultureel erfgoed van het Drentse landschap. Daarnaast worden er alleen schapen ingezet (Drents Heideschaap en Schoonebekers), die behoren tot de zeldzame huisdierrassen. Het gaat dan ook over instandhouding van schapenrassen, die behoren tot de oudste van West Europa. Juist door deze uitgangspunten (cultureel erfgoed en zeldzame huisdierrassen) zijn de kuddes bijzonder aantrekkelijke elementen in het Drentse landschap, waardoor, in het kader van recreatie en toerisme, vele bezoekers genieten van de schaapskuddes.

De schapen gaan dagelijks vanuit de schaapskooi in het centum van Exloo naar de heide.

IMGP6461

 

Adres

  • Straat: Hoofdstraat 55
  • Postcode: 7875AB
  • Plaats: Exloo

Bekijk op de kaart

Vul uw adres in voor een routebeschrijving

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo