Natuur van Exloo

In Exloo kunt u genieten van de prachtige omgeving. Er is een grote verscheidenheid aan mooie plekjes, wandel- en fietsroutes en mogelijkheden om te ontspannen. Exloo is omgeven door essen, heidevelden en bosgebieden. Elk seizoen is bijzonder door de vele kleuren en verschillende bloemen, planten en bomen.

Lees meer: Natuur van Exloo

Heide: Het Molenveld

heide-Exloo

Exloo wordt omringd door prachtige heidevelden zoals het Molenveld. Dit heideveld ligt ten Zuid-Westen van het dorp. De heide is een plek waar je geheel tot rust kunt komen. U vindt er prachtige bloeiende heideplanten, een licht heuvelend landschap, een vennetje en diverse wandelpaden. 

Schaapskudde

Het Molenveld is meestal de plek waar de herder met zijn schaapskudde vertoefd. Bezoek de schaapskudde op deze unieke plek.

Openlucht Zwembad

Nabij het Molenveld is ook het openlucht zwembad de Leewal gevestigd. Meer informatie vindt u onder Attracties. 

De bossen van Exloo

In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Het glooiende landschap maakt het een heerlijk gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Ook het dorp Exloo is een bezoek waard. Schitterende oude eiken en linden stofferen de dorpsrand. Er is een schaapskooi. ’s Morgens neemt de herder de kudde Drentse heideschapen mee naar het Molenveld. Een prachtig gezicht.

Lees meer: De bossen van Exloo

Stormbos vak 165

stormbos-jackelienAls u een wandeling of fietstocht maakt door de bossen van Exloo en u richting Buinen begeeft kunt u bosvak 165 bezoeken. Dit is een bijzonder bosvak, welke na de bekende storm van 1972 volledig is omgewaaid. De natuur in dit bosvak mocht zichzelf herstellen zonder ingreep van de houtvester. De rest van het bos is netjes opgeruimd en hersteld. Je ziet in dit bosvak dan ook omgewaaide bomen die uiteindelijk zichzelf weer hebben opgericht of omgewaaide bomen waar vanuit de takken nu weer bomen zijn gegroeid.

Het bosvak 165 is voorzien van een mooie wandelroute en is een must voor elke liefhebber van natuur.

 

Smeltwaterdal bij Exloo

smeltwaterdalIn het begin van de laatste ijstijd, ongeveer 120.000 jaren geleden stroomden ieder voorjaar grote hoeveelheden smeltwater van de Hondsrug af. Daarbij werd de ondergrond van keileem en dekzand, waaruit de Hondsrug is opgebouwd op sommige plaatsen uitgesleten. Zo ontstonden talrijke smeltwaterdalen in het landschap, die het overtollige water afvoerden naar de lager gelegen gebieden ten oosten en westen van de Hondsrug. Het Smeltwaterdal nabij Exloo voerde het water af naar de rivier de Hunze. Het smelwaterdal bevindt zich Zuidelijk van de Essen bij het dorp Exloo.

 

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo