Hunebedden rondom Exloo

hunebed-exlooExloo wordt omgeven door uitgestrekte bossen en prachtige heide. In dat oeroude landschap zijn de sporen van een verleden te vinden; Hunebedden. Rond Exloo staan twee overblijfselen van hunebedden. 

HUNEBED D30

Bij Exloo ligt hunebed D30. Het is een klein hunebed met oorspronkelijk 4 dekstenen waarvan er nog 3 aanwezig zijn. Het is één van de 54 hunebedden die in Nederland bewaard zijn gebleven. De intrigerende bouwwerken zijn vijfduizend jaar geleden gebouwd door het Trechterberkervolk. Ze dienden als gemeenschappelijk graf. 

Wie goed kijkt, ziet in boswachterij Exloo meer sporen uit het verleden. Zomaar op een driesprong staat een dikke steen bij een dikke eikenboom. Het is een markesteen. Vroeger gaven zulke stenen de grens aan tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Een stuk verder ligt de Gletsjerkuil, een soort begroeide krater die in de ijstijd is ontstaan.

Bron: staatsbosbeheer.nl

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo