Natuur van Exloo

In Exloo kunt u genieten van de prachtige omgeving. Er is een grote verscheidenheid aan mooie plekjes, wandel- en fietsroutes en mogelijkheden om te ontspannen. Exloo is omgeven door essen, heidevelden en bosgebieden. Elk seizoen is bijzonder door de vele kleuren en verschillende bloemen, planten en bomen.

 

De bomen zijn begin vorige eeuw aangeplant voor de houtwinning. De zandwegen volgen het rechthoekige patroon van de percelen. Tussen de bomen blinken vennen, omgeven door stukken heide. Grafheuvels en hunebedden liggen verscholen in het groen. Langs de westkant van het gebied ligt het stroomdal van het Achterse diep. Hier vindt u prachtige graslanden met oude houtwallen en groepjes bomen.

Wegen van keien

Waarschijnlijk stuit u tijdens uw wandeling op een keienweg. De veldkeien zijn lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn. Ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden. Typische Drentse esdorpen zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Exloo en omgeving trekt veel fietsers en wandelaars. Wie rust zoekt, doet wat het wild doet: dieper het bos in trekken.

Bron: Staatsbosbeheer.nl

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo