De bossen van Exloo

In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Het glooiende landschap maakt het een heerlijk gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Ook het dorp Exloo is een bezoek waard. Schitterende oude eiken en linden stofferen de dorpsrand. Er is een schaapskooi. ’s Morgens neemt de herder de kudde Drentse heideschapen mee naar het Molenveld. Een prachtig gezicht.

 

In de loop van de jaren zijn de bossen uitgegroeid tot diepgroene bossen met allerlei soorten bomen. In het bos aan de Noord-Westkant van Exloo bevindt zich een uniek bosvak. In 1972 raasde er een storm over Nederland en veel van het bos in Exloo is toen verwoest. Het bos is opgeruimd en heeft zich prachtig hersteld. Eén bosvak is niet opgeruimd en hier bevind zich dan ook een uniek stukje. Takken van omgevallen bomen zijn inmiddels zelf uitgegroeid tot grote bomen.

In het Exloose bos kunt u heerlijk fietsen en wandelen. Er zijn veel fiets- en wandelroutes aangelegd. Deze zijn te verkrijgen bij het Toeristen Informatiepunt (TIP) Borger-Odoorn, gevestigd in het Schapeninformatiecentrum in Exloo.

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo