Exloo - het dorp

herderenhondHet dorp Exloo kenmerkt zich door een mix van prachtige oude boerderijen uit voorgaande eeuwen en nieuwe bebouwing zoals het moderne gemeentehuis en een aantal woonwijken.

In het midden van het dorp staat een unieke schaapskooi met een eigen schaapskudde. Naast de schaapskudde ligt de brink, waarover Wikipedia zegt:

“De brink is van oorsprong de boerengebruiksruimte waar het vee werd verzameld, om daarmee als kudde naar de gemeenschappelijke weidegronden te gaan. De brink lag dan ook van oorsprong aan de rand van het dorp (vergelijk het Engelse brink = rand). We kennen zowel de gemeenschappelijk gebruikte brinken als de brinken die slechts tot één boerderij behoorden. In de nieuwe tijd nam de bebouwing rond de brink toe, waardoor brinken zich steeds vaker binnen het dorp bevonden.”

In 2011 is Exloo ‘heropent’ als dorp. Het dorp heeft een kleine metamorfose ondergaan. Het complete straatwerk en lantaarnpalen zijn vernieuwd en terug gebracht naar klassieke sfeer. Ook is er een dorpsplein gecreëerd naast het Bebingehoes.

Exloo is een karakteristiek esdorp op de Drentse zandgronden, inmiddels uitgebreid met enkele nieuwbouwwijken, dat tegenwoordig veel toeristen trekt. Een bekende attractie is het Kabouterland. Daarnaast worden door de Vereniging Dorpsbelangen Exloo diverse activiteiten georganiseerd. De twee belangrijkste zijn het Schaapscheerdersfeest met het Nederlands kampioenschap ambachtelijk schaapscheren, en het Festival van Oude Ambachten 'Op de Kloeten'.

Het dorp heeft diverse voorzieningen, waaronder een openbare basisschool, sportvelden, een manege, een zwembad, een Touristich Informatie Punt, een supermarkt en verscheidene winkels en horecagelegenheden. In de buurt van het dorp bevindt zich bungalowpark de Hunzebergen.

Het landschap rond Exloo kenmerkt zich door essen, bossen (Boswachterijen Exloo en Odoorn, Hunzebos), heide (Molenveld) en veen (Zoersche Landen).

Sinds 2005 wordt er bij Exloo gebouwd aan een zogenaamd LOFAR. Dit is een nieuw type radiotelescoop die uiteindelijk zal bestaan uit zo'n 25000 kleine antennes in Nederland en Duitsland.

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo